خواص وفوائد میوه ها وسبزیها وآجیل درسلامتی انسان بخصوص دردوران بارداری

آنچه در تغذیه خانمهای باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی است. در ماههای اول بارداری حالت تهوع و استفراغ برای شما مشکلاتی ایجاد میکند، سعی کنید رژیم متعادلی داشته باشید و ویتامینهای مورد نیاز دوران بارداری را دریافت کنید.
مصرف میوه در دوران بارداری بسیار مهم است. همانطور که علم تغذیه علم تعادل است در مورد میوهها نمیتوان گفت کدام میوه برتری خاصی نسبت به دیگری دارد. توصیه میشود خانم باردار به صورت متنوع از تمام میوههای فصل استفاده کند و در طول روز ۵ تا ۷ نوبت میوه و سبزیهای تازه و صیفیجات به صورت متنوع مصرف كند. در فصل تابستان میوههای مختلفی وجود دارد مانند هلو، شلیل، زردآلو، گوجهسبز، توت فرنگی و.... میتوان از این میوهها به طور متعادل در میان وعدههای مختلف استفاده کنید. همانطور که گفته شد میوهها نسبت به هم بهتر یا بدتر نیستند و باید به میزان لازم از تمام میوههای فصل و سبزیها استفاده کرد.
تلاش کنید تا بیشتر از سبزی های با برگ سبز و خام استفاده کنید تا اسید فولیک و ویتامین C آن از بین نرود. سبزی ها را با دقت کافی بشویید. بهتر است سبزی ها را هنگامی که تازه هستند میل کنید و پس از خرد کردن بپزید. بخارپز کردن بهترین روش است. با این کار ارزش غذایی آن ها حفظ می شود. سبزی ها را با آب کم بپزید و از آب آن نیز استفاده نمایید. بهتر است سیب زمینی را با دقت بشویید و با پوست بپزید و با پوست میل کنید. از قرارگرفتن سبزی ها در معرض نور خورشید و یا هوا پیش گیری نمایید و تا حد امکان آن ها را طولانی مدت نپزید. مثلا سبزی سوپ و آش را ۲۰ دقیقه پیش از برداشتن قابلمه از اجاق، اضافه کنید تا خواص آن نگه داری شود. توت خشک، کشمش و انجیر خشک از میوه های خشک بسیار با ارزش هستند که بهتر است آن ها را به عنوان میان وعده در برنامه تان بگنجانید.
آناناس:عصاره میوه نرسیده آن مسهل است ولی خانمهای باردار نباید استفاده کنند.
انار:
۱-خانمهای حامله اگر در دوران حاملگی رب انار بخورند ویار آنها از بین می رود.
۲-کسانی که می خواهند نوزادی زیبا داشته باشند در دوران حاملگی در فواصل غذا و ظهر و شب انار بخورند.
انگور:
۱-میوه خوبی برای خانمهای حامله است و از خطر سقط جنین جلوگیری می کند.
۲-خانمهای شیرده اگر انگور بخورند شیر آنها زیاد،مقوی و مغذی برای کودک خواهد بود.
بادام زمینی:خانمهای حامله روزانه بین ۱۰ تا ۱۵ دانه بادام زمینی بخورند.
به:
۱-اگر خانمهای باردار به بخورند مانع سقط جنین آنها می شود.بخاطر همین کسانی که دچار سقط مکرر هستند بهتر است کمپوت یا شربت به مصرف کنند.
۲- به عرق بدن را خوشبو می کند،مخصوصا خانمهای حامله اگر به بخورند عرق کودک آنها خیلی خوشبو است.
۳-به از ویار خانم های حامله جلوگیری می کند.
پرتقال:مادرانی که نمی خواهند کودکانشان دچار راشیتیسم و کمبود ویتامین ث شوند در دوران بارداری پرتقال را فراموش نکنند و به کودک هم پرتقال برسانند.
پسته:
۱-ایرانیان قدیم می گفتند اگر کسی پسر می خواهد باید پسته بخورد.
۲-در خوردن پسته افراط نشود،مخصوصا خانمهای حامله چون باعث زردی کودک می شود.
تمرهندی:خانم هایی که حامله هستند از خوردن تمرهندی خودداری کنند.
تمشک:دم کرده برگ آن برای خانم هایی که بچه صسقط کرده اند و از بین بردن دردهای زایمانی بسیار مفید است(۵ گرم در ۱۵۰ سی سی آب جوش دم کرده)به مدت ۱۵ دقیقه.
توت فرنگی:
۱-توت فرنگی برای خانمهای حامله بسیار مفید است.
۲- کسانی که پسر می خواهند اگر در ماه های اول بارداری توت فرنگی بخورند نوزاد آنها پسر خواهد شد.
خربزه:اگر خانمهای حامله در ماههای اول از خربزه استفاده کنند امکان دارد که نوزاد آنها پسر شود در هر صورت زیبا خواهد شد.
زرد آلو:برای خانمهای حامله به عنوان عصرانه بسیار مفید است.
زرشک:خانمهای حامله زرشک سعی کنند بسیار کم بخورند.
سیب:
۱-خانمهای آبستنی که ویار دارند سیب را رنده نموده وبا کمی عسل میل نمایند.
۲-اگر می خواهید کودکی قشنگ داشته باشید سیب بخورید.سیب را رنده با عسل مخلوط و میل نمایید.
۳-گفته شده هر که نازاست اگر ۷ روز ،روزی ۱ کیلو سیب میل کند درمان شود.
۴-اگر پسر می خواهید در ماه های اول بارداری سیب بخورید.
هلو:
۱-خوردن هلو زایمان را آسان می کند.
۲-خانمهای حامله از خوردن شکوفه هلو خودداری کنند.
فندق:خانمهایی که حامله اند رویزی ۵ دانه فندق میل کنند.
لیمو ترش:برای خانمهای بارداری که استفراغ می کنند می توانند از شربت لیمو با عسل استفاده کنند.در دوران آبستنی اگر میل به ترشی داشتید سعی کنید بیشتر از لیمو استفاده کنید.
موز:از سقط جنین جلوگیری می کند.خانمهایی که بچه سقط می کنند موز بخورند.
با خوردن میوهای خاص ممکن است برای فرد باردار حساسیت ایجاد شود. واکنش حساسیت موضوعی است که با توجه به تجربه هر فرد مشخص میشود. اگر فردی علائم حساسیت دارد باید نسبت به خوردن میوه ملاحظات خاصی را درنظر بگیرد. میوههایی مانند کیوی و توت فرنگی ممکن است ایجاد حساسیت کنند. خانم باردار اگر این میوهها را برای اولین بار مصرف كند، ممکن است باعث بروز نشانههای آلرژی شود. اگر فرد باردار با مصرف میوهای متوجه شد که حساسیت دارد باید مصرف آن میوه را کاهش دهد. معمولا حساسیت میوه در زمانی که تغذیه کمکی برای شیر دادن به نوزاد مصرف میشود، به وجود میآید و در این دوران اگر میوهای برای اولین بار مصرف شود ممکن است حساسیت ایجاد کند.
زنجبیل و میوهها برای مقابله با حالت تهوع صبحگاهی
یکی از حالتهای ناخوشایند حاملگی تهوعهای گاه و بی گاه آن است. شاید خیلیها باورشان نشود زنجبیل با آن طعم تند و تیزش بتواند در سه ماههی اول بارداری به طور موثر و بدون خطر با حالت تهوع و استفراغ مقابله کند. اگر حالت تهوع آزارتان میدهد میتوانید به این ریشهی تند اعتماد کنید. میتوانید از زنجبیل تازه به صورت ورقه و یا رنده شده استفاده کنید. روزانه 10 گرم زنجبیل تازه کافی است.
اگر زنجبیل تازه ندارید میتوانید از پودر آن نیز استفاده کنید. در این صورت مصرف روزانه 2 گرم کافی است.
میوه و سبزیجات سرشار از ویتامین B6 مثل سیر، فلفل دلمهای و آووکادو نیز برای رفع حالت تهوع مفید هستند. توصیه میکنیم مصرف موز و میوه های خشکی مثل گردو و فندق را نیز فراموش نکنید.
میوههای خشک برای مقابله با یبوست
بعضی از خانمها در دورهی بارداری از یبوست رنج میبرند. برای پیشگیری از این مشکل به میوه و سبزیجات اعتماد کنید. سبزیجات سرشار از فیبرها هستند و دفع مواد زاید را از روده آسان میکنند. به این ترتیب با یبوست و همچنین بواسیر که در دورهی بارداری شایع است مقابله میکنند
ویتامین C بیشتر در سبزیهای برگ سبز مثل کلم بروکلی و میوههای تازه مثل کیوی، انواع توت، گوجه فرنگی، هندوانه، طالبی، توتفرنگی و در مرکبات پرتقال، گریپفروت، انواع لیمو و نارنگی موجود است. بنابراین به خانمهای باردار توصیه میشود در طول بارداری حتما در روز از میوههایی که حاوی ویتامین C هستند، بخورند. استفاده از آنها باید به صورت متناوب طی روز باشد تا کمبود این ویتامینها در آینده برای جنین مشکل ایجاد نکند.
در 3 ماهه اول بارداری خانمهای باردار با ویار مواجه هستند و معمولا تمایل خاصی به خوردن میوه دارند. این مشکلی است که به دلیل متابولیسم بدن و تغییراتی که در فرد باردار به وجود میآید، ممکن است اتفاق بیفتد. ممکن است خانم باردار میوه خاصی را بیش ار حد طبیعی مصرف کند و این مصرف بیش از حد مشکلاتی در دستگاه گوارش و سیستم متابولیک او به وجود آورد. توصیه ما به خانمهای باردار این است كه از خوردن یک میوه خاص به شکل زیاد خودداری کنند و همانطور که گفتیم از تمام میوهها ۵ تا ۷ نوبت طی روز در تمام وعدههای صبحانه، ناهار، شام مصرف کنند. اگر به این توصیهها عمل کنند مشکل خاصی برای آنها به وجود نمیآید.
اسفناج و کاهو برای سیستم عصبی جنین مفید است
مامانهای آینده برای تأمین سلامت سیستم عصبی فرزندان خود سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج، کلم بروکسل، بروکلی و کاهو میل کنند. در بین میوهها نیز طالبی، انبه، تمشک، موز و پرتقال سرشار از اسیدفولیک بوده و برای سیستم عصبی جنین مفید است.
سبزیجات معطر برای تقویت بدنتان
ویتامین C نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا کرده و با عفونت و بیماریها مقابله میکند. این ویتامین همیار آهن و کلاژن است که تقویت بافتهای مختلف بدن مثل پوست و استخوانها را بر عهده دارد
۱. آجیل ها و دانه ها؛ سرشار از ویتامین E
این دانه ها از دو نظر نیاز مغز را تامین می کنند؛ نخست تامین ویتامین E مورد نیاز بدن است. این ویتامین به عنوان یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن فعالیت رادیکال های آزاد را متوقف می کند و همین امر باعث جلوگیری از آسیب به سلول ها به ویژه سلول های مغز که در مقابل رادیکال های آزاد حساس تر هستند، می شود. این دانه ها حاوی اسیدهای چرب مفید هستند. این چربی ها نیز نیاز سلول های مغز به چربی را فراهم کرده، مانع از آسیب به سلول های مغز می شوند. دوم اینکه آجیل ها و دانه هایی مانند آفتابگردان، با کنترل میزان چربی مویرگ های مغز، از سکته های کوچک مغزی ـ که می تواند زمینه ساز ابتلا به فراموشی یا آلزایمر شود ـ پیشگیری می کنند.
|
میزان مصرف: مصرف روزانه نصف فنجان آجیل خام یا یک چهارم فنجان دانه هایی مانند آفتابگردان ـ که بهتر است بو داده نباشند ـ مفید است.
۲. انار و آب انار؛ منبع ویتامین C
این نوشیدنی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین C است. این ترکیب یک اسید آمینه قوی است؛ به همین دلیل مصرف آن تاثیر منفی رادیکال های آزاد روی سلول های مغز را کاهش داده، کنترل می کند. این ویتامین باعث جلوگیری از رسوب چربی ها در سلول های مغز می شود. این میوه قرمز رنگ است که این مسئله نشانگر وجود آنتی اکسیدان های دیگر علاوه بر ویتامین C است. به همین دلیل مصرف آب انار تاثیر دو برابری روی سلامت سلول های مغز دارد.
میزان مصرف: روزانه یک فنجان آب انار
۳. گوجه فرنگی؛ ضد پیری
شاید این خوراکی را بیشتر به عنوان عاملی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان پروستات بشناسید اما این خوراکی حاوی آنتی اکسیدان لیکوپن است. به همین دلیل مصرف گوجه فرنگی پیری سلول های مغز را به تعویق می اندازد.
میزان مصرف: روزانه یک عدد متوسط
۴. کلم بروکلی؛ منبع ویتامین K
هشت مورد از خواص سبزی گل کلم عبارتند از:
پیشگیری از سرطان
مصرف گل کلم، احتمال ابتلا به انواع سرطانها به خصوص سرطانهای پروستات، سینه، روده، تخمدان و مثانه را کاهش میدهد. محققان کانادایی در بررسیهای خود دریافتند مصرف نصف پیمانه گل کلم در روز، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را تا 52 درصد کاهش میدهد.
کمک به هضم بهتر
گل کلم منبع خوبی از فیبر رژیمی محسوب شده که برای هضم بهتر غذا از اهمیت اساسی برخوردار است. اگر به مقدار کافی فیبر در برنامه غذایی خود داشته باشید مواد غذایی به نرمی از رودهها عبور میکنند. ترکیبی در گل کلم موسوم به" گلوکورافین"
وجود دارد که میتواند از شکم و رودهها در برابر ابتلا به برخی بیماریها از جمله سرطان و زخممعده پیشگیری کند.
آنتیاکسیدانها
گل کلم، حاوی مقادیر فراوانی از آنتیاکسیدانها بوده که میتوانند از ابتلا به انواع سرطانها، بیماریهای قلبی و سکته مغزی پیشگیری کنند. آنتیاکسیدانها،همچنین در تخریب رادیکالهای آزاد که موجب پیری زودرس میشوند، دارای اهمیت اساسی هستند.
ضد التهاب
وجود اسیدهای چرب امگا3 و ویتامین K در این سبزی، به پیشگیری از ایجاد التهاب مزمن که منجر به برخی بیماریها مانند آرتروز، سرطان، دردهای مزمن و بیماریهای خاص روده میشود، کمک موثری میکند.
بارداری
گل کلم دارای مقادیر فراوانی فولات (B9)، یک ویتامین B که برای یک بارداری سالم توصیه میشود ، است. کمبود فولات در زنان باردار میتواند منجر به بروز برخی بیماریها از جمله ایجاد برخی نقائص هنگام تولد و نیز کم وزنی نوزاد شود.
ویتامینهای B
علاوه بر فولات، گل کلم سرشار از ویتامینهای دیگر مهم B مانند نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و تیامین نیز هست.
سلامت قلب
گل کلم به روشهای بسیاری از ابتلا به بیماریهای قلبی در فرد پیشگیری میکند. گل کلم دارای مادهای موسوم به آلیسین است که احتمال بروز بیماریهای قلبی و سکته مغزی را کاهش میدهد.
کاهش وزن
گل کلم ماده غذایی فوقالعادهای برای کاهش وزن محسوب میشود چرا که کم کالری بوده و به روشهای مختلف میتوان از آن استفاده کرد برای نمونه میتوانید آن را درون انواع سالادها رنده کرده و یا همراه با برنج آن را بپزید و یا آن را پخته و پوره کرده سپس آن را با پوره سیبزمینی مخلوط کنید.
میزان مصرف: روزانه یک کلم متوسط به صورت خام یا یک و نیم گل به صورت آبپز
۵. شکلات تلخ؛ حاوی اندروفین
طعم یک تکه شکلات تلخ با چای یا شیر بی نظیر است؛ به ویژه اگر بدانیم خوردن این شکلات به حفظ سلامت مغز نیز کمک می کند. این نوع شکلات یکی از مهمترین منابع حاوی آنتی اکسیدان به ویژه اندروفین است. بنابراین خوردن شکلات تلخ، هم باعث بهبود عملکرد مغز می شود و هم اینکه می تواند باعث ایجاد احساس شادی شود. شکلات تلخ را یکی از غذاهای فوق العاده برای حفظ سلامت مغز می دانند.
میزان مصرف: دو تا سه تکه در روز
۶. خانواده گیلاس ها؛ سرشار از لیکوپن
آلبالو، گیلاس و توت ها در گروهی از خوراکی ها قرار می گیرند که خارجی ها به آن «بری ها» می گویند. این گروه دارای آنتی اکسیدان های قوی هستند و رنگ قرمز آنها نشان می دهد آن آنتی اکسیدان ها حاوی لیکوپن هستند. مصرف مواد غذایی حاوی لیکوپن باعث به تعویق افتادن پیری سلول های مغز و در نتیجه جلوگیری از ابتلا به آلزایمر می شود. اگرچه گوجه فرنگی جزو این گروه از خوراکی ها قرار نمی گیرد اما لیکوپن موجود در این خوراکی، آن را در این گروه (از نظر تاثیر آن بر سلول های مغز) قرار می دهد.
میزان مصرف: مصرف روزانه ۲۰ عدد، نیاز بدن به آنتی اکسیدان ها را تامین می کند.
۷. غلات کامل؛ تامین کننده گلوکز مغز
منظور از غلات کامل، یعنی این خوراکی ها را باید به صورت سبوسدار استفاده کرد. این خوراکی ها حاوی سه ترکیب شامل فیبر، اسید چرب امگا۳ و ویتامین E هستند. فیبر موجود در این خوراکی ها باعث کاهش و کنترل میزان چربی خون می شود؛ بنابراین با مصرف آن چربی ها در مویرگ های مغز تجمع نمی یابد. اسید چرب امگا۳ نیز باعث تسهیل در گردش خون با جلوگیری از رسوب چربی در مویرگ ها می شود. ویتامین E نیز یک آنتی اکسیدان قوی است. این ترکیب نیز مانع از تاثیر رادیکال های آزاد روی سلول های مغز می شود. از طرفی این خوراکی ها حاوی هیدرات کربن هستند. وجود این ترکیب ها نیز به تقویت عملکرد سلول های مغز کمک می کند. تامین گلوکز مورد نیاز سلول های مغز یکی از عواملی است که همواره می تواند سلول ها را فعال نگه داشته، مانع از آسیب و افت عملکرد آنها شود.
میزان مصرف: بهترین مقدار مصرف روزانه نصف فنجان است.
۸. چای تخمیری؛ منبع کافئین
بعضی از چای ها مانند چای سفید، از انواع تخمیری محسوب می شوند. این نوع چای ها به دلیل مرحله تخمیر بدون الکلی که طی می کنند، حاوی مقدار زیادی کافئین هستند. به همین دلیل مصرف آنها باعث ایجاد آرامش می شود. این مسئله روی عملکرد سلول های مغز تاثیر مثبت داشته و با کاهش میزان استرس سلول های مغز، آسیب به آنها به تعویق می افتد. از طرفی میزان آنتی اکسیدان های موجود در این نوع چای ها بالاتر از انواع دیگر است؛ بنابراین مصرف آن باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد می شود. با مصرف چای تخمیری عملکرد مویرگ های مغز نیز بهتر شده و همین مسئله مانع از ایجاد سکته های کوچک در مغز و افت عملکرد مغز می شود.
میزان مصرف: دو تا سه فنجان در روز
۹. سیب؛ منبع کوارسین
انواع سيب براي هر كسي مفيد است. سيب داراي اسيد سيتريك ، تانين و مواد معدني (پتاسيم، منيزيم، آهن، گوگرد، منگنز و فسفر) و پكتين است. سيب به ترشح غدد هضم كننده غذا كمك مي كند و به همين دليل است كه توصيه مي شود 20 تا 30 دقيقه قبل از وعده هاي غذايي ميل شود. سيب پخته تحرك شما را تسهيل مي كند و غذايي كامل است. دانه سيب داراي مقدار زيادي يد است به طوريكه 5 تا 6 دانه سيب براي مصرف روزانة يد شما كافي است.
حتماً شنیده اید که با مصرف روزانه یک عدد سیب، نیازی به مراجعه به پزشک ندارید. سیب علاوه بر تاثیر روی سلامت همه اندام های بدن، به طور خاص باعث حفظ سلامت مغز می شود. دلیل آن هم وجود آنتی اکسیدان مهمی به نام «کوارسین» است. این آنتی اکسیدان ها به طور خاص پیری سلول های مغز را به تعویق می اندازد که دلیل این امر نیز تاثیر مثبت این آنتی اکسیدان روی سلول های مغز است. اگر سیب از انواع ترش باشد، ویتامین C موجود در آن نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار روی مغز است.
میزان مصرف: روزانه یک عدد سیب بزرگ یا دو عدد کوچک
۱۰. عصاره شیرین بیان
این گیاه دارویی حاوی ساکاروز و گلوکز است. علاوه بر اینکه مقدار زیادی آسپارژین دارد با تامین نیاز مغز به انواع قندها، روند پیری سلول های مغز به تعویق می افتد.
این گیاه دارویی را می توان به صورت جوشانده، دم نوش و ادویه غذا مصرف کرد. علاوه بر اینکه می توان ریشه خشک شده آن را جوید.

عناب هم ميوهاي خوشمزه است و هم داروي گياهي موثري به شمار ميرود. اين ميوه داراي لعاب فراوان حدود 5 درصد مواد پروتئيني، 4 درصد مواد قندي و مقدار زيادي ويتامين C و املاح است. عناب به افزايش وزن بدن كمك ميكند. قدرت ماهيچهها را زياد كرده و بنيه ي بدني را افزايش ميدهد
عناب به دليل لعاب زياد نرمكننده سينه است و به عنوان خلطآور از آن استفاده ميشود. جوشانده آن براي سرفه و درد سينه مفيد است. برگهاي آن بند آورنده خون و تببر هستند. بعلاوه اين برگها رشد موها را تسريع ميكنند.
عناب آرامبخش و خواب آور است و خصوصا هسته آن بيخوابي و خستگي را برطرف ميكند. اين ميوه همچنين دستگاه هاضمه را تقويت و كماشتهايي را برطرف ميكند.
هرگاه احساس غم به شما دست داد، بهتر است يك فنجان دمكرده عناب را ميل كنيد. اين نوشيدني لبخند را به لبهاي شما ميآورد
میزان مصرف: دو بار در هفته به میزان یک قاشق چایخوری
۱۱. آووکادو: تامین کننده چربی

این میوه جزو میوه های چرب است. این نوع چربی از انواع اسیدهای چرب تک اشباعی است که این نوع چربی نیاز سلول های خاکستری مغز به چربی خوب را تامین می کند. همچنین این نوع چربی با تاثیر مثبت روی مویرگ های مغز و جلوگیری از تجمع چربی در رگ ها، به تسهیل گردش خون کمک کرده، مانع از بروز سکته قلبی مغزی می شود. این مسئله می تواند یکی از عوامل زمینه ساز ابتلا به فراموشی باشد.
آووکادو طبيعت سرد دارد. اين ميوه سبب تنظيم کار کبد و عملکرد صحيح ريهها و رودهها مي شود.
آووکادو منبع ماده معدني مس ميباشد که به تشکيل گلبولهاي قرمز خون کمک ميکند.
آووکادو به راحتي در بدن هضم و جذب ميشود و براي مادران شيرده و درمان زخمها مفيد است.
آووکادو به دليل غني بودن از ويتامين E ، براي زيبا سازي پوست مفيد است. همچنين به بهبود سوختگيها و زخمها کمک ميکند.
میزان مصرف: اضافه کردن روزانه یک چهارم یک آووکادو به سالاد و یا مصرف روزانه نصف آووکادو نیاز چربی های مفید را فراهم می کند.
۱۲. قهوه؛ دشمن آلزایمر
براساس پژوهش ها افرادی که به مدت ۱۰ سال، روزانه سه تا پنج فنجان قهوه نوشیده اند، خطر ابتلا به آلزایمر در آنها تا ۶۵ درصد کاهش یافته است. این نوشیدنی حاوی کافئین، یکی از ترکیب های مورد نیاز برای حفظ سلامت سلول های مغز است.
میزان مصرف: مصرف روزانه سه تا پنج فنجان
۱۳. موز
موز با ميوه هاي ديگر تفاوت دارد و اين بخاطر كيفيت بالاي نشاسته اي است كه دارد. موز براي ناراحتي هاي دستگاه گوارش توصيه شده است. بعضي از افرادي كه در حال رژيم هستند موز را به عنوان صبحانه مصرف مي كنند. موز رسيده بسيار خوب است در حاليكه موز سبز نارس مي تواند براي سلامتي شما بسيار مضر باشد
این خوراکی در طب کلاسیک و سنتی، جایگاه درمانی ویژه ای دارد. دلیل آن هم موجود آنتی اکسیدان های موجود در این میوه است اما نکته مهمتر پتاسیم آن است. وجود این عنصر در موز، آن را به خوراک ویژه مغز تبدیل کرده است. در طب سنتی این میوه را معمولاً همراه با زنجبیل مصرف می کنند.
میزان مصرف: روزانه نصف یک موز بزرگ
۱۴. غذاهای دریایی؛ منبع امگا۳
موجودات ساکن آب های عمیق سرشار از اسید چرب امگا۳ هستند. این نوع اسید چرب یکی از اصلی ترین عوامل تاثیرگذار روی حفظ سلامت سلول های مغز است و حجم عمده ای از سلول های خاکستری مغز را چربی تشکیل می دهد. کمبود این ترکیب باعث آسیب به سلول های مغز است. بنابراین این نوع اسید چرب ضمن تامین نیازهای بدن به چربی سالم، نیاز مغز به چربی مناسب را تامین می کند. در واقع، چربی موجود در این خوراکی ها با حفظ سلامت سلول های مغز، این بخش از بدن را در برابر آسیب ها مقاوم کرده و مانع از ابتلا به پیری سلول های مغز می شود. هر چه ماهی از انواع چرب تر باشد، نیاز مغز به چربی بیشتر تامین می شود.
میزان مصرف: مصرف هفته ای سه وعده ماهی، به ویژه انواع چرب برای تامین نیاز بدن به چربی مناسب است.
۱۵. گلاب
عرقیات، جایگاه ویژه ای در طب سنتی دارند که یکی از انواع آنها یعنی عصاره تهیه شده از گل سرخ، می تواند به حفظ سلامت مغز کمک کند. دلیل آن هم وجود ترکیبات خاصی در روغن عصاره این گیاه است.
میزان مصرف: نصف فنجان کوچک هر یک روز در میان
۱۶. جعفری
این گیاه حاوی ویتامین C است. از طرفی رنگ سبز آن نشان می دهد حاوی کلروفیل است. به همین دلیل مصرف جعفری باعث جلوگیری از رسوب چربی در رگ های مغز می شود. با فعال شدن جریان خون در رگ ها، خطر آسیب به سلول های مغز و خطر ابتلا به فراموشی کاهش می یابد.
میزان مصرف: روزانه یک فنجان خرد شده در سالاد، همراه غذا و یا به صورت غیر خرد شده همراه با سبزی خوردن
۱۷. گل بنفشه
بیشتر این گل را در باغچه دیده ایم و از دیدن آن لذت برده ایم اما می دانستید جوشانده این گل باعث تسکین سردرد می شود اما تاثیر مهم تر آن، کنترل عملکرد سلول های مغز است. مصرف جوشانده برگ بنفشه به دلیل آلکالوئیدهایی که دارد، به بهبود گردش خون کمک می کند.
میزان مصرف: یک فنجان در هفته
۱۸. ادویه کاری
خورش این ادویه معروف است. این پودر پرخاصیت، طعم تند خاصی دارد. همین تندی، یکی از دلایل تاثیر مثبت آن روی گردش خون است. ترکیب های موجود در این ادویه به باز شدن رگ ها و جلوگیری از رسوب چربی در آنها کمک می کند.
میزان مصرف: به صورت خورش هفته ای یک بار و یا به صورت ادویه در غذا
۱۹. پودر بادام
یکی از نیازهای مغز برای عملکرد بهتر، پتاسیم است. پودر بادام حاوی این عنصر است. همین ویژگی بادام را به داروی گیاهی ویژه ای برای مغز تبدیل کرده است. اضافه کردن پودر بادام به انواع خوردنی ها مانند خرما، عسل، شیر و یا استفاده از خود بادام خام می تواند نیاز سلول های مغز به پتاسیم را برآورده کند.
میزان مصرف: روزانه تا ۱۰ عدد بادام خام
۲۰. روغن زیتون بکر
این دانه و روغن حاصل از آن اگر بکر (تصفیه نشده) باشد، سرشار از آنتی اکسیدان است. این روغن حاوی اسیدهای چربی چند غیر اشباعی است. به همین دلیل مصرف آن می تواند مانع از رسوب چربی های نامناسب در مویرگ ها و در نتیجه مانع آسیب به سلول های مغز شود.
میزان مصرف: روزانه یک قاشق غذاخوری همراه سالاد میل کنید یا پس از دم کردن برنج به آن اضافه کرده، بخورید.
۲۱. پودر لیموعمانی
این خوراکی حاوی ویتامین C است. به همین دلیل مصرف آن به صورت جوشانده یا همراه به عنوان چاشنی، باعث باز شدن رگ ها و جلوگیری از رسوب چربی در مویرگ ها می شود. بهترین شکل مصرف آن به صورت جوشانده همراه با نعنا است.
میزان مصرف: یک روز در میان به اندازه نصف فنجان جوشانده لیموعمانی و نعنا
۲۲. چای سبز
این نوشیدنی نیز حاوی مقدار زیادی ترکیب های مفید است. این نوشیدنی دارای ترکیبی به نام کاتچین است. این ماده نوعی آنتی اکسیدان است. به همین دلیل مصرف آن رادیکال های آزاد را از بین برده، مانع از آسیب رسیدن به سلول های مغز می شود. این چای خاصیت آرامبخشی دارد؛ بنابراین عملکرد بهتر سلول های مغز را در پی دارد.
میزان مصرف: روزانه یک تا دو فنجان متوسط
۲۳. انگور قرمز
این میوه حاوی آنتی اکسیدان و اسید میوه است. هر دوی این ترکیب ها این میوه را به دارویی برای جلوگیری از ابتلا به آسیب های مغزی تبدیل کرده است. این میوه حاوی قند فروکتوز است. بنابراین خوردن انگور یکی از راه های جلوگیری از آسیب به سلول های مغز است.انگور يكي از بهترين ميوه هاست، به طوريكه آن را يكي از مغذي ترين ميوه ها مي دانند. انگور خون را تصفيه مي كند. و ارگانهاي آشفته بدن را به حالت تعادل باز مي گرداند. انگور به تنفس نظم مي دهد و بدن را مستعد تنومندي مي كند. بهتر است بعد از خوردن انگور آب خنك ننوشيد زيرا مي تواند شما را به طور جدي اذيت كند
تقریبا تمام آبی که در انگور تازه وجود دارد تبدیل به قند و مواد نشاسته میشود کشمش تقریبا تمام خواصی را که انگور تازه دارد در خود حفظ میکند. کشمش غذایی است که حجم ان اندک ولی مواد مغذی ان فوق العاده زیاد است به همین جهت است که در زمستان که بدن احتیاج زیادی به کالری دارد مصرف ان تجویز میشود. کشمش برای تقویت طبیعی انرژی فوق العادهاست.همچنین فیبر زیادی در آن وجود داردکه به کاهش کلسترول وبهبود عملکرد روده هاکمک میکند.در کنار آن میتوان پتاسیم را نام برد که موجب کاهش فشار خون وجلوگیری از دفع مایعات بدن میشود همچنین سلنیوم در کشمش وجود دارد که برای پوست عالی است. به علاوه در کشمش مقادیر زیادی ویتامین A و مقادیر مناسبی ویتامین B یافت میشود. چون این ماده غنی از کالری است، برای کسانی که مبتلا به افسردگی دلشوره، تشویش و مشکلات عصبی هستند.مفیداست.
۲۴. گشنیز
تخم این گیاه معروف است. حتماً مصرف آن همراه با تخم شربتی را شنیده اید. علاوه بر اینکه از تخم گشنیز برای خوش عطر شدن غذاها استفاده می کنند.
این دانه ریز حاوی ویتامین C، A و B است. به همین دلیل مصرف آن به دلیل وجود ویتامین C باعث بهبود جریان خون در مغز می شود. از طرفی ویتامین B موجود در آن نیز آرامبخش بوده و به عملکرد بهتر سلول های مغز کمک می کند. هر سه این ویتامین ها آنتی اکسیدان هایی قوی بوده، مغز را در برابر آسیب رادیکال های آزاد در امان نگه می دارند.
میزان مصرف: هفته ای دو بار به صورت دم نوش یا ادویه غذا
۲۵. شوید
ته مزه تلخ و تند شوید، ویژه این گیاه است. دقیقاً همین ترکیب هایی که باعث طعم خاص شوید می شوند، باعث از بین رفتن کلسترول بد می شوند. با کنترل میزان کلسترول بد، خطر تجمع چربی در رگ های مغز به طور چشمگیری کاهش پیدا می کند. این گیاه حاوی ویتامین C و روی است. به همین دلیل باز هم با خوردن آن سلول های مغز از آسیب در امان می مانند.
میزان مصرف: روزانه تا یک و نیم فنجان همراه ماست یا به صورت غیر خرد شده همراه با سبزی خوردن
۲۶. هویج
افزایش شیر مادر،مناسب برای درمان اختلالات شدید رودهای،بهبود دهنده زخمهای دستگاه گوارش،رفعكننده یبوست،ضد عفونیكننده روده،تقویتكننده اعصاب و انرژیزا و موثر در بهبود عفونتهای ریوی
رنگ نارنجی ـ زرد هویج نشان می دهد این خوراکی سرشار از بتاکاروتن است که علاوه بر کمک به عملکرد بهتر چشم، با از بین بردن رادیکال های آزاد مانع از آسیب به سلول های مغز می شود.
میزان مصرف: روزانه یک عدد همراه سالاد
۲۷. کدوتنبل
کدوتنبل سرشار از آنتی اکسیدان است؛ دلیلش رنگ زرد آن است. امتیاز دیگر این خوراکی وجود روی در گیاه و دانه آن است. بنابراین مصرفش نیاز سلول های مغز به روی را فراهم می کند و در نتیجه خطر آسیب به سلول های مغز کاهش می یابد.
میزان مصرف: دو بار در هفته و روزانه یک ششم فنجان تخم کدو بوداده بدون نمک
۲۸. کریپ فروت
گریپ فروت و خواص آن
- سرشار از ویتامین C و پتاسیم است. منبعی غنی از فولات، آهن، کلسیم و سایر مواد معدنی می باشد. انواع سرخ و صورتی آن سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل می سازد...
برای رفع ضعف بدن، انگور و شیره آن را بخورید
- انگور دارای 79 درصد آب، 14درصد قندهای مختلف، املاح معدنی و مجموعهای از عناصر و ترکیبات سودمند است. انگور دارای ویتامینهای A ، B، C ، D و املاحی مانند آهن، منیزیم، منگنز، کلر، ید، آرسنیک، فسفر و سیلیس است.همچنین دارای مقدار
گریپ فروت حاوی مقدار زیادی لیکوپن است. از طرفی این میوه حاوی قند معروف میوه ها یعنی فروکتوز است. مصرف این میوه می تواند ضمن فراهم کردن آنتی اکسیدان مورد نیاز برای از بین بردن رادیکال های آزاد و جلوگیری از آسیب به سلول ها، با تامین قند مورد نیاز مغز، روند پیری سلول های مغز را به تعویق بیندازد.
میزان مصرف: روزانه یک لیوان متوسط
۲۹. شنبلیله
این سبزی حاوی ۸۵ میلی گرم پتاسیم در هر قاشق چایخوری است و مصرف آن باعث تامین پتاسیم مورد نیاز مغز می شود. از طرفی حاوی ویتامین های A و C است. این دو آنتی اکسیدان باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد و جلوگیری از آسیب به مغز می شوند.
میزان مصرف: روزانه به اندازه یک سوم فنجان خرد شده
۳۰. دارچین
این ادویه یک داروی گیاهی است. به طور خاص، این ادویه روی سلامت مغز و به تعویق انداختن پیری سلول های مغزی تاثیر مثبت می گذارد و دلیل آن وجود ترکیبی به نام «بتاآمیلوئید» است. این ترکیب از تشکیل پروتئینی به نام «تائو» که باعث مرگ سلول های مغز می شود، پیشگیری می کند. بنابراین با مصرف دارچین عملکرد پروتئین تائو متوقف می شود.
۳۱-ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ: ﺳﺮﺷﺎر از وﯾﺘﺎﻣﯿﻦ ﻫﺎی ,C3,B2,B1A,Bﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
از ﻣﻮاد ﻣﻌﺪﻧﯽ ﻣﻮﺟﻮد در ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ ﻣﯽﺗﻮان ﺑﻪ ﻣﻮارد زﯾﺮ اﺷﺎره ﮐﺮد
آﻫﻦ ، ﭘﺘﺎﺳﯿﻢ ، ﻓﺴﻔﺮ، ﻣﻨﯿﺰﯾﻢ ، ﮐﻠﺴﯿﻢ ، ﮔﻮﮔﺮد .
از ﺟﻤﻠﻪ ﻓﺎﯾﺪه ﻫﺎی ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ اﯾﻦ ﻣﻮارد اﺳﺖ: ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ اﺷﺘﻬﺎآور اﺳﺖ وﺑﺮای رﺷﺪ ﮐﻮدﮐﺎن ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻔﯿﺪ اﺳﺖ .ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺧﻮن ﺳﺎز اﺳﺖ ﺑﻠﮑﻪ ﭼﺮﺑﯽ ﺧﻮن را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽ ﺑﺮد وﻗﻨﺪ آن ﺑﺮای ﺑﯿﻤﺎران دﯾﺎﺑﺘﯽ ﺿﺮری ﻧﺪارد؛ ﻫﻢ زود ﻫﻀﻢ ﺑﻮده و ﻫﻢ ﻣﻌﺪه را ﺗﻘﻮﯾﺖ ﻣﯽ ﻧﻤﺎﯾﺪ. ﺑﺮای درﻣﺎن آﻓﺖ ﻫﺎی دﻫﺎن، ﮔﻠﻮ درد، ﻧﻘﺮس ، ﺑﯿﻤﺎری ﻫﺎی ﮐﺒﺪ و ﮐﻠﯿﻪ ﻧﯿﺰ ﻣﯽ ﺗﻮان از اﯾﻦ ﻣﯿﻮه ارزش ﻣﻨﺪ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد. از آب ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ ﻧﯿﺰ ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﺮای درﻣﺎن زﺧﻢ ﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮد.
ﺿﺮرﻫﺎی ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ
زﯾﺎده روی در ﺧﻮردن ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ ﺳﺒﺐ اﺑﺘﻼﺑﻪ ﯾﺒﻮﺳﺖ ﻣﯽ ﺷﻮد، ﭼﺮا ﮐﻪ ﺧﺮﻣﺎﻟﻮ ﻣﻘﺪار ﮐﻤﯽ ﺗﺎﻧﻦ دارد
۳۲-هلو:
هلو از نظر طب قدیم ایران سرد است و دارای خواص زیر می باشد:
1. هلو ملین است و باعث تسکین تشنگی میشود.
2.برای رفع بوی بد دهان هلو بخورید.
3. خوردن هلو سموم را از بدن خارج می کند...
4.خانم های حامله اگر می خواهند بچه زیبایی داشته باشند باید هلو بخورند.
5. کسانی که زخم معده دارند و یا مبتلایان به ورم معده باید با شکم خالی هلو بخورند.
6. مغز هسته هلو مسهل است و خون را تصفیه می کند.
7. مغز هسته هلو برای رماتیسم مفید است.
8. هلو را له کنید و به صورت پماد برای رفع دل پیچه بچه ها و دفع کرم روده روی شکم آن ها قرار دهید.
9. هلو میوه خوبی برای اشخاص مسن است مشروط بر اینکه با شکم خالی بخورند که زود هضم شود.
10. برای بیماری های مجاری ادرار،سنگ کلیه و ورم مثانه جوشانده برگ های درخت هلو را تهیه کرده و یک فنجان در روز بخورید.
11.طبيعت اين ميوه سرد و تر است و براي افراد گرم مزاج، خصوصا" كساني كه طبيعت گرم و خشك دارند بسيار مفيد است.
تذكر:
1. زياده روي افراد سردمزاج در خوردن هلو،سبب ضعف اعصاب و ضعف عمومي بدن شده و اشتها را در اين افراد كم مي كند..
هندوانه
هندوانه خون را رقيق مي كند و كل بدن را مرطوب مي سازد. به آساني هضم مي شود و استعداد تنومندي را افزايش مي دهد. هندوانه يك داروي مدر خوب است.
۳۴-به:
به سرشار از ويتامينهاي A و B و C و همچنين قند و پپتين است. به رسيده، داراي طبيعتي معتدل است، در حالي كه دانه آن يا همان بهدانه طبيعتي سرد و تر دارد.
خواص درماني
به براي درمان بسياري از بيماريها از جمله عفونتهاي رودهاي و ورم حاد روده، اسهال مخصوصا از نوع خوني، سوزش مجاري ادرار، تنگي نفس، سردردهاي مزمن و التهابهاي مختلف مفيد است.
ميگويند با خوردن به، عرق بدن خوشبو ميشود.
خانمهاي باردار براي جلوگيري از سقط جنين به مصرف ميكنند.
علاوه بر گوشت به، دانه آن نيز اثر شفابخشي براي التهابهاي دستگاه گوارش و مخاطها، سرفههاي خشك، سينه درد، تب و گرفتگي صدا دارد ولي مراقب باشيد از جويدن و بلعيدن بهدانه بپرهيزيد زيرا بهدانه، حاوي يك ماده سمي است كه براي بدن مضر است.
بنابراين چند عدد بهدانه را مدتي در دهان نگه داشته و مرتب بمكيد تا لعاب آن خارج شود، سپس بيرون بريزيد يا اينكه چند عدد بهدانه را در آب داغ بخيسانيد و از لعاب آن استفاده كنيد.
100 گرم به چه دارد؟
انرژي | پروتئين | كربوهيدرات | چربي | فيبر | ويتامين C |
52كالري | 0.37 گرم | 14.08 گرم | 9 گرم | 1.7 گرم | 13.8 گرم |
فواید خوردن به
- اثرات مثبت بر فکر و ذهن تجدید
- احیای روحیه خوشحال بودن
- از بین برنده افسردگی ناشی از انواع سردردها
- تقویت کننده قلب، کبد و معده
- مفید برای زخم معده
- تحریک کننده اشتها
- نرم کننده سینه
- ادرارآور و کمک به هضم غذا
- جلوگیری از التهاب پلک و استراحت چشمان خسته ؛ به این طریق که چند قاچ به تازه را روی محل درد قرار دهید.
- از بین برنده بوی بد دهان
- مفید برای کاهش وزن، به دلیل دارا بودن مقدار زیادی فیبر. اگر شما قصد افزایش وزن دارید، میوه به را مصرف نکنید.
- ضد سرطان به علت آنکه این میوه دارای آنتی اکسیدان می باشد.
- کمک به پایین آوردن کلسترول خون
- کمک به پایین آوردن فشار خون، به خاطر دارا بودن پتاسیم
- کاهش خطرات بیماری های قلبی، به خاطر دارا بودن ویتامین ث