صرف غذا در غذاخوریهای بین راه
صرف غذا در غذاخوریهای بین راه
- اگر در رستورانهای بین راه ناچار به تغذیه می باشید، توجه کنید که آب مورد مصرف آنها از چه منبعی می باشد. اگر از آب چاه یا آب چشمه برای پخت و پز و شست وشو استفاده می شود، احتمال آلودگی چنین آبهایی بسیار بالا است، لذا از میل کردن سالادهای تهیه شده از کاهو و کلم و خیار و گوجه فرنگی با سس مایونز یا سس های خامه ای جدا خودداری نمایید.
- نوشیدن آب یخ قرار داد شده در پارچهای پلاستیکی یا فلزی ممکن است بیماری زا باشد، به خصوص برای کودکان خردسال به هیچ وجه توصیه نمی شود. حتی نوشابههای درب بسته ای که در حوضچهها نگهداری می شوند، ممکن است به صورت ثانویه، آلودگی پیدا کرده باشند.
- از میل کردن غذاهای حاوی سس و خورشهای گوشت، مرغ و خوراک ماهی خودداری کنید؛ به خصوص اگر ادویه ی فراوان به این قبیل خوراکیها افزوده شده باشد تا بدین ترتیب تغییر رنگ، طعم و فساد آنها معلوم نشود، زیرا در چنین محیطهایی امکان آلودگی و کهنگی مواد خام اولیه بسیار بالا بوده و علاوه بر عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی، امکان نگهداری مواد پخته شده در محیط های نامناسب (با برودت یا حرارت ناکافی) وجود دارد که به طور تصاعدی با مجذور زمان، گستردگی آلودگیهای اولیه را به شدت افزایش می دهد.
- از میل کردن کباب کوبیده، همبرگر و به طور کلی فرآوردههای حاوی گوشت چرخ کرده که ناخالصی فراوان دارند، پرهیز نمایید، چرا که بسیار فساد پذیر بوده و امکان کهنگی و آلودگی آنها بسیار بالا می باشد. علاوه بر آن به دلیل نرسیدن حرارت لازم در زمان پخت به قسمتهای داخلی و مرکز چنین غذاهایی، آلودگیهای اولیه و ثانویه از بین نمی روند و به راحتی با مصرف چنین موادی انواع کیستها، تخم انگلها، میکروارگانیسمها و سموم آنها به بدن مصرف کنندگان منتقل می شود.
- به تمیز بودن کارد، چنگال، بشقاب و به طور کلی ظروف سرو غذا و به خصوص لیوانها توجه فرمایید. اگر آثار چربی یا باقیماندهی مواد غذایی در آنها مشاهده نمودید، احتمال آلودگی آنها بسیار زیاد است. لذا قبل از استفاده، آنها را با آب جوش و شویندههای مناسب بشویید.
- برای اطمینان از تمیزی و پاک بودن لیوانها، علاوه بر مسائلی که در قبل گفته شد، اگر آنها را در مقابل روشنایی قرار دهید، به احتمال زیاد جای انگشتان و لبهایی که قبل از شما به آن خورده، ملاحظه خواهید کرد و یا لکههای فراوان دیگری که مشاهده می شود، دلیل دیگری بر عدم رعایت بهداشت در این محل می باشد.
در مورد لیوانهای یک بار مصرف نیز زیاد مطمئن نباشید که شما اولین نفر استفاده کننده از آنها هستید! لذا توصیه میشود که بعد از استفاده ی لیوان یک بار مصرف، حتماً آن را مچاله کرده یا پاره نمایید. در ضمن اغلب لیوانهای یک بار مصرف، به علت ترکیبات خاصی که دارند، برای مواد غذایی و نوشیدنیهای داغ مناسب نمی باشند.
- استفاده از صابونهای قرار داده شده در دست شوییهای مراکز عمومی نه تنها عامل رفع آلودگی نمیباشد، بلکه خود وسیله ی انتقال انواع قارچها، ویروسها و میکروبها هستند و بهتر است در چنین محیطهایی از صابون مایع تمیز و مطمئن استفاه شود، یا به همراه بردن صابونهای کاغذی یا معمولی بسیار مفید خواهد بود.
- به علت تراکم کار و ازدحام مسافران در چنین محلهایی و عدم دسترسی کافی به آب گرم، پاکیزه و شویندههای مناسب، امکان تمیز بودن وسایل به کار برده شده جهت طبخ، نگهداری و سرو کردن بسیار بعید و دور از ذهن است و اگر به تمیزی ظاهری پیشخوان اکتفا می کنید، بهتر است چند لحظه به دستمالی که با آن محل فرآوری و سرو غذاهای مختلف مرتباً تمیز می شود، توجه کنید که چگونه خونآبهها و ترشحات مواد اولیه یا فرآوری شده، جذب این کهنه پارچهها شده و به تمام قسمتها انتقال داده می شود.
در ضمن دستها و زیر ناخنهای فرد ارائه کننده ی غذاها نیز از منابع آلودگیهای گسترده به حساب می آید.